Cookies

A platinát hasonlóan, mint az aranyat „biztonságos kikötőnek” tartják számon. A befektetők ezért vásárolnak platinatömböket és érméket, hogy bebiztosítsák be a portfóliójukat. A platina ára jelenleg rendkívül alacsony. Sőt, olcsóbb mint az arany, általában azonban az arany árának kétszeresét éri. A befektetők számára így rendkívül vonzó.

Úgymint az ezüst, a platina is egyszerre befektetési és ipari felhasználású fém. A platina ezüstös fehér színű, nagyon nehéz és vegyileg rendkívül ellenálló. A tulajdonságainak köszönhetően az iparban gyakorlatilag pótolhatatlan. Legnagyobb ipari felhasználása a dieselmotorok katalizátorainak gyártása. A platinát a hidrogén hajtású elektromos járművek gyártásához is használják – egy darab hidrogén üzemű elem gyártásához 1 uncia platina szükséges.

A legnemesebb fém

A platinát általánosan a legjobb fémként értékelik. Gyakran a „gazdagok aranyaként” is nevezik, mivel mindenkor drágábbnak és értékesebbnek tartják az aranynál. Az arannyal, ezüsttel és nemesfémekkel szemben – melyeket már az ókori civilizációk is ismertek – a platinát viszonylag későn fedezték fel, csak a 18. században. Ebben feltehetően az is szerepet játszott, hogy tekintve a földbolygón fellelhető mennyiségét, ritkábban fordul elő, mint az arany és az ezüst. Az éves kitermelés tekintetében a platina körülbelül 15–20-szor értékesebb az aranynál. Az éves termelés körülbelül 200 tonna, ami az arany éves szintű kitermelésének 5 és 10% közötti mennyiségét jelenti. Ennek ellenére jelenleg a platina a sárga fémnél alacsonyabb áron vásárolható meg. A platina ára az utóbbi 100 évben csak néhány alkalommal volt alacsonyabb, mint az arany ára. Ez a ritka alkalom most van!

A platina formálható, ám nagyon kemény fém – nehezen munkálható meg, a feldolgozásához nagy műszaki hozzáértés szükséges.

dekorace

FireGOLD

mail Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook  youtube E-shop